BIJZONDER VERHAAL


'Ik ben weer
aan het werk!'


"Mijn naam is Lara van der Wiel en ik ben 26 jaar oud. Ik heb al jarenlang last van mijn beide knieën en ben hieraan dan ook vaak geopereerd."

"In september 2016 was het helaas weer zo ver, ik werd geopereerd aan mijn rechterknie omdat mijn knieschijf door hypermobiliteit steeds uit de kom schoot. Ik heb dit vooraf bekend gemaakt aan mijn werkgever (SIG) zodat ik werd ziekgemeld. De eerste weken bestonden voornamelijk uit bedrust want mijn gehele been zat na de operatie in het gips vanaf mijn enkel tot aan mijn bovenbeen. Na enkele weken ben ik met de taxi naar mijn werk gekomen om wat kleine taken op me te nemen. De bedrijfsarts bedacht een logisch opbouwschema voor me waardoor ik op de juiste manier kon re-integreren."


"Tijdens mijn opbouw merkte ik dat het niet goed met me ging. Ik kreeg meer pijn, ik sliep slecht en ik zag hierdoor de situatie somber in. Doordat er verschillende mensen ziek waren op mijn werkplek werd ik door overmacht, met regelmaat gevraagd of ik alweer volledige diensten kon draaien in plaats van de diensten op arbeid therapeutische basis. Ik vond het moeilijk om hierin mijn grenzen aan te geven. Uiteindelijk heb ik een mail gestuurd naar het management met een schreeuw om hulp. Hier werd direct gehoor aan gegeven en er werd een gesprek voor me ingepland met mijn teamleider en clustermanager."

'Een mooie samenwerking met Heliomare en mijn werkgever.'

"Tijdens dit gesprek bood mijn clustermanager mij een revalidatietraject bij Heliomare aan, met als doel om me volledig te kunnen richten op mijn herstel. Deze kans kon en wilde ik niet laten schieten. Ik ben toen in een multidisciplinaire arbeidstraining van 15 weken terechtgekomen waarin ik twee halve dagen begeleid werd door een fysiek trainer, een mentaal trainer en een werkcoach. Al snel wist ik dat ik de juiste keuze had gemaakt. De professionals bij Heliomare hebben me enorm goed ondersteund bij mijn herstel. Tijdens de trainingsdagen had ik een vast programma wat begon met medische fitness en gerichte revalidatie en eindigde met een stukje mindfullness. Het werkgerichte deel van de arbeidstraining (begeleid door de werkcoach) bestond uit coaching op het gebied van werktaken en werkuren, de opbouw hiervan maar ook het belang van grenzen stellen en pauzes nemen. Een goed ingestelde werkplek hielp hier ook bij."


"Naast het volgen van de arbeidstraining ben ik gaan re-integreren. In eerste instantie was dit op een andere werkplek. Uiteindelijk ben ik bij de SIG gebleven. Wat mij voornamelijk heeft geholpen om succesvol te re-integreren is het feit dat ik door de arbeidstraining weer sterk genoeg ben geworden om mijn werkactiviteiten uit te voeren. Dit is gekomen omdat ik die 15 weken lang hard heb getraind om voornamelijk mijn spierkracht terug te krijgen maar ook om weer rust te creëren in mijn hoofd. Ook liet de werkcoach mij nadenken over het wel of niet doen van extra taken. Ik ben realistischer gaan kijken wat wel en niet te doen met betrekking tot mijn toen verminderde belastbaarheid. Ik heb stapsgewijs mijn re integratie vorm kunnen geven. Mede door steun van mijn leidinggevende kan ik nu weer volledig mijn werk doen en houd ik oog voor doseren en afwisseling in werktaken en houdingen."


"Ik heb bij de multidisciplinaire arbeidstraining zoveel baat gehad dat ik vlak na mijn training bij Heliomare me heb kunnen beter melden op mijn werk. Ik ben dankbaar voor de mogelijkheden die mijn werkgever en Heliomare mij hebben geboden."

Multi Disciplinaire Arbeidstraining

De Multi Disciplinaire Arbeidstraining (MDA) is een traject van 15 weken 2 dagdelen per week voor cliënten die beperkingen ervaren met een gedragsmatige en/of psychosociale component waarbij sprake is van (dreigende) uitval uit het arbeidsproces. Binnen het traject wordt de algehele en functionele belastbaarheid getraind. Het traject bestaat uit fysieke training, individuele coaching, themabijeenkomsten, ontspanningsoefeningen, begeleiding op het werk en begeleiding bij opbouw van werkuren. De groepstraining geeft cliënten inzicht in het samenspel tussen gedrag, prestaties en (verzuim van) werk. Doel is het optimaliseren van de belastbaarheid en zelfredzaamheid door onder andere grenshantering en acceptatie. Na afloop kan de deelnemer duurzaam terug naar werk en/of aan het werk blijven. Bij volledig verzuim van werk is de ambitie dat de deelnemer tijdens de training weer aan het werk gaat.