NIEUWS


Er is altijd ontwikkeling in ons vak. Het laatste nieuws vind je hier.

HPOA


ADVIES
BEGELEIDING
COACHING
TRAINING


IN DE MEDIA

DE THUISZITTER AAN HET STUUR

JACQUELINE BLOKKER
BIANCA CRISTOFOLI


Om de thuiszitter op de rit te krijgen, moet de leerling op weg geholpen worden van huis naar een eigen onderwijsstip op de horizon, ervan uitgaand dat elk kind zo’n stip heeft en daar graag naar toe wil. Natuurlijk volgt die reis niet een rechte lijn, maar is het een bochtige tocht met vallen en opstaan. Het belangrijkste van deze reis is dat de thuiszitter zelf achter het stuur zit, althans dat vinden wij van Heliomare. Twee specialisten passend onderwijs, Jacqueline Blokker, zij is tevens gedragsspecialist, en Bianca Cristofoli, zij is ook toegepast psycholoog, vertellen daarover in het volgende artikel.

TIPS

VOOR DE BEGELEIDERS VAN DE THUISZITTER


01
Heb lef en durf te experimenteren
02
Start meteen, thuiszitten duurt altijd te lang
03
Zeg wat je doet en doe wat je zegt

HELIOMARE INTERVENTIE TEAM THUISZITTERS


Inmiddels heeft het Heliomare interventie team thuiszitters een goede start gemaakt in het VO en PO. We zijn al betrokken bij zo'n 35 leerlingen en de eerste successen zijn geboekt.

ONDERZOEK

NOG MEER OVER THUISZITTENDE LEERLINGEN


De komende jaren onderzoeken we bij Heliomare de problematiek van leerlingen die het in ons onderwijs moeilijk hebben en daardoor dreigen thuis te komen zitten of al thuis zitten. Het onderzoek, dat we voeren met partners uit de regio, is erop gericht dat we deze leerlingen nieuw perspectief bieden zodat ze hun schoolloopbaan zo goed mogelijk kunnen doorlopen en uiteindelijk een goede plek in de maatschappij vinden, waar dat dan ook is. We willen daarbij aansluiten op hun wensen, verwachtingen, mogelijkheden en ondersteuningsbehoeften. Dit doen we door gezamenlijk met alle betrokkenen onderwijszorgarrangementen te ontwerpen, uit te voeren en te evalueren. Die arrangementen ondersteunen hen en hun ouders, zodat deze kinderen en jongeren zich verder kunnen ontwikkelen en naar vermogen weer mee kunnen doen op school, thuis, in hun vrije tijd en/of op een stage.

OP ÉÉN PLEK

EXPERTISE CENTRUM PASSEND ONDERWIJS IN HEERHUGOWAARD


Onze expertise meer bundelen op één plek, dat is wat we voor ogen hebben. Belangrijk daarbij is dat die locatie goed bereikbaar is voor leerlingen uit de hele regio, dus ook uit de Kop van Noord-Holland en uit West-Friesland. Vandaar dat we voor Heerhugowaard hebben gekozen. Naast de Heliomare onderwijslocaties De Ruimte in Bergen en De Alk in Alkmaar zal ook de Aloysius Stichting, zij bieden onderwijs aan kinderen en jongeren met gedrags- en psychische problemen, gebruik maken van het nieuwe gebouw. Gezamenlijk willen we één expertisecentrum passend onderwijs bouwen. De verwachting is dat het gebouw in het schooljaar 2022-2023 gereed zal zijn. We houden je op de hoogte.

NIEUW BOEK

PIJN BIJ KINDEREN


“Herken en begrijp pijnklachten, zodat aanhoudende pijn en vermoeidheid kan worden voorkomen.”

Onze collega Kitty Rumping, ze is fysiotherapeut in het pijnteam van het revalidatiecentrum, heeft een boekje geschreven over pijn bij kinderen. In haar werk kwam ze erachter dat er voor kinderen weinig aansprekende informatie te vinden is over pijn terwijl er steeds vaker kinderen op school dreigen uit te vallen met deze klachten. ‘Mijn beschermende brein’ is een boek voor kinderen mét, maar ook zonder pijn, en legt in begrijpelijke taal en aan de hand van tekeningen uit hoe het pijn/stress- en immuunsysteem werkt. Kitty hoopt hiermee kinderen te kunnen helpen bij het herkennen en begrijpen van hun lichamelijke signalen om zo aanhoudende pijn en vermoeidheid te kunnen voorkomen. In de praktijk merkt ze namelijk dat kennis bij het kind en de ouders over het beschermsysteem in het lichaam leidt tot een afname van pijn en vermoeidheid.

Mijn beschermende brein
Kitty Rumping en Ramona van Bakkum
ISBN 978-90-9031583-6
Kosten 14.95 Euro, exclusief verzendkosten
Te bestellen via mijnbeschermendebrein.nl
Met een voorwoord van Erik Scherder


WIST JE DAT


WORKSHOPS

VOOR TEAMS

Heliomare workshops aanbiedt voor teams over onderwerpen als Sensorische informatie-verwerking, NAH (niet aangeboren hersenletsel), NLD (non-verbal learning disorder) en omgaan met signaalgedrag zoals autisme en ADHD.

MBO BEGELEIDING

We zijn trots


MBO studenten de begeleiding door de specialisten van Heliomare Passend Onderwijs Advies op een schaal van 1 tot 5 beoordelen met een dikke 4,5? En omdat we daar trots op zijn, laten we jullie enkele quotes van de MBO leerlingen lezen:


“Dankzij de begeleiding kan ik beter omgaan met tegenslagen en heb ik geleerd in oplossingen te denken in plaats van in problemen.”
_ Chris, 16 jaar


“De begeleider helpt mij mijn eigen ik te ontdekken en om mijn grenzen aan te geven.”
_ Josien, 19 jaar


“Mijn begeleider denkt niet in beperkingen, maar in mogelijkheden. Dankzij hem wil ik hard werken om mijn dromen te realiseren.”

_ Jasper, 17 jaar


En een acht-en-een-half

Trots zijn we ook dat Heliomare Passend Onderwijs Advies van haar klanten een 8,5 als rapportcijfer krijgt.

Weetjes

41

Bij de vergaderingen voor dit e-magazine zijn er door 4 mensen 41 koppen koffie gedronken. Bij de lancering is er 1 fles champagne ontkurkt.

1932

Heliomare begon in 1932 als een sanatorium voor tuberculose patiënten. Ook toen werd er al onderwijs gegeven aan kinderen. Ze kregen bij mooi weer buiten vanuit hun bed les. Pas in 1958 werd Heliomare erkend als revalidatiecentrum.

FAVORIET

Onze meest favoriete flexwerkplek is de McDonald's. De reden heeft natuurlijk niets te maken met hetgeen er daar te verorberen is, maar alles met het feit dat de WIFI gratis is ;-)