Vasco Tielemans


Vasco Tielemans (13) zit in groep 8 van de reguliere basisschool Cunera in Bakkum. Vasco liep kort na zijn geboorte een hersenbeschadiging op. Epilepsie is een gevolg daarvan, evenals een trage verwerkingssnelheid van informatie.

“Zonder de hulp van de juffen en meesters had ik nooit op deze school kunnen zitten. Lars is mijn beste vriend, maar ook met de andere kinderen in de klas heb ik veel lol. Tekenen en rekenen zijn mijn lievelingsvakken, daar ben ik ook best goed in, taal en geschiedenis vind ik ook leuk. Het duurt bij mij langer voor ik iets begrijp, dat komt omdat mijn hersenen niet zo snel werken. Gelukkig weet iedereen dat en houden ze er meestal rekening mee.

Juf Janneke is het meest belangrijk voor mij. Ze is geen juf die voor de klas staat. Ze helpt mij al vanaf de kleuterschool met de dingen die ik lastig vind of waar ik extra hulp bij nodig heb.

Soms ben ik boos, dan vind ik het stom dat ik niet alles goed kan of dat ik met voetballen minder de bal krijg toegespeeld, maar als ik er dan over praat, komt het weer goed. Na de zomervakantie ga ik naar de middelbare school van Heliomare in Heemskerk en daar heb ik veel zin in. Het is leuk, maar ook spannend. Ik krijg veel nieuwe vakken, het is een groot gebouw en ik ken er bijna niemand. Ik hoop dat ik veel vrienden krijg, want dat vind ik het belangrijkste.

Omdat de school zes kilometer van mijn huis is, word ik ‘s morgens door een busje opgehaald. Ik kan wel fietsen, maar het is voor mij ingewikkeld het verkeer te snappen en de weg te vinden. Ik heb veel onderzoeken gedaan en die zeggen dat ik slim ben, daarom is het mijn bedoeling om hartstikke goed mijn best te doen, want dan kan ik misschien wel naar de middelbare school in het dorp. Dat lijkt me namelijk nog leuker.”