Lotte Groeneveld


Lotte Groeneveld (18) zat in 3 VWO toen ze in 2016 ernstig ziek werd. Nadat ze een paar jaar niet naar school is geweest, gaat ze na de zomer naar 5 HAVO van de VAVO.

“Ik wilde weer les
krijgen en omgaan
met klasgenoten.“

“Omdat ik een stap vooruit wilde maken, woon ik sinds gisteren op mezelf. Dat mijn appartementje onder beschermd wonen valt, vind ik een veilig gevoel.


Er is de laatste jaren veel gebeurd. Mijn moeder overleed in 2017 aan hartfalen. Van de ene op de andere dag was ze er niet meer. Het is nog steeds amper te bevatten. Toen mijn moeder stierf, was ik ziek en lag ik af en aan in het ziekenhuis. In eerste instantie dachten de artsen dat mijn pijn psychisch was. Totdat ze een bacterie in mijn maag ontdekten. Ik kreeg antibiotica en die sloeg aan. De bacterie verdween, maar de pijn niet. Mijn maag bleef pijnsignalen afgeven aan mijn hersenen. Doordat de artsen uiteindelijk mijn hersenen hebben gereset, daar kreeg ik een roesje voor, is mijn maag gestopt die signalen te sturen. Eindelijk was de pijn weg, wat een opluchting. Nu moest alleen mijn maag nog wennen aan normaal voedsel, want omdat ik zolang zoveel maagpijn heb gehad, kreeg ik al die tijd voeding via een infuus. Mijn eerste glas water kon ik amper binnen houden, maar gelukkig kan ik nu weer gewoon eten en ben ik weer op mijn normale gewicht.


Dat mijn moeder me niet gezond heeft mogen zien, is verdrietig. Maar het mooie is dat zij er wel voor gezorgd heeft dat ik me weer goed voel. Toen iedereen met de handen in het haar zat, want wat moesten ze met dat kind dat zoveel pijn leed, was mijn moeder degene die de artsen attendeerde op deze vorm van pijnbehandeling die nooit eerder was toegepast bij iemand met maagklachten.


Voor ik ziek werd zat ik in 3 VWO. Daarna was naar school gaan geen optie meer, al heb ik het wel geprobeerd, want ik wilde graag. Vorig jaar ben ik begonnen met IVIO thuisonderwijs. Met Jacqueline Blokker, zij begeleidt mij vanuit Heliomare, maak ik een planning en bespreek ik wat ik wel en niet ga doen zodat ik wel in het ritme blijf, maar niet overbelast raak.


Thuisonderwijs klinkt leuk, maar gedurende dit jaar werd mijn gemis naar school steeds groter. Ik wilde weer les krijgen en omgaan met klasgenoten. Alleen thuis is ook zo alleen. Naar 4 VWO gaan, zag ik niet zitten want dan zou ik de oudste van de klas zijn. Mede door Jacqueline is het gelukt naar de 5e HAVO door te stromen van het VAVO, voormalig volwassenonderwijs. Hier komen leerlingen die twee keer zijn blijven zitten bijvoorbeeld. Of kinderen die door ziekte achterlopen. Wat mij betreft zou ik er liever vandaag dan morgen starten, maar midden in het jaar instromen, kon niet, dus begin ik na de zomer. Gelukkig mag ik wel een paar keer per week wennen in de klas en ondertussen werk ik thuis hard om een vrijstelling voor Nederlands te krijgen.


Natuurlijk mis ik mijn moeder, zij was er altijd voor mij, maar er is nog genoeg om vrolijk van te worden. Van onze hond Bram bijvoorbeeld. En van sporten. Ik zwem veel en doe aan triatlons. Mensen om me heen, daar word ik ook blij van. Een beetje kletsen of een spelletje doen met mijn vader, mijn zusje of mijn vrienden. Hoe mijn leven er over vijf jaar uitziet? Ik hoop dat ik dan in een iets groter appartement woon hier en dat ik studeer. Ik wil fysiotherapie gaan doen of bewegingswetenschappen en dan als specialisatie sport.”


Mijn moeder was
er altijd voor mij.


HELIOMARE PASSEND

ONDERWIJS ADVIES

advies begeleiding

coaching training