HOE IS HET NU MET


Marlies Sprengers

volgde CooL programma bij Heliomare

Door: Sylvia Kooijman

Twee jaar geleden startte Heliomare Bewegen en Sport met het leefstijlprogramma CooL, dat toen net in de basis zorgverzekering was opgenomen. Inmiddels is de tiende groep gestart. We spreken met een deelnemer van het eerste uur.

“Ik was mijn overgewicht al een tijdje zat. Op een verjaardag bij mijn moeder in mei 2019 ging de knop om”. Marlies Sprengers (52 jaar, getrouwd en twee dochters van 18 en 20 jaar) begint te vertellen dat het eigenlijk zo niet langer meer kon. Marlies: “Ik was 25 kilo te zwaar en bijna weer op het gewicht dat ik op het hoogtepunt van mijn zwangerschappen had. Er moest echt iets gebeuren, vond ik”.

Marlies zag in de lokale kranten verschillende advertenties van het CooL-programma van Heliomare voorbijkomen. Hierin werd een leefstijlinterventie van twee jaar aangeboden voor mensen met overgewicht of obesitas. Marlies vervolgt: “Ik heb toen het besluit genomen om mezelf in te schrijven en een mail te sturen.”

Inmiddels had Marlies zelf ook al wat stappen ondernomen om af te vallen. Marlies: “Ik had onder andere een Food-app op mijn telefoon geïnstalleerd, zodat ik een soort eetdagboek bij kon houden. Dat hielp, want daardoor was ik al een paar kilo kwijt voordat ik bij Heliomare startte met het CooL-programma, maar er moest meer gebeuren en daar was dit programma ideaal voor.” Begin juni 2019 had Marlies een intakegesprek met haar leefstijlcoach Susanne van Diepen, één van de drie leefstijlcoaches van Heliomare. Die intake bestond naast een persoonlijk gesprek ook uit het invullen van verschillende vragenlijsten en er was een weeg- en meetmoment om mijn doelen te bepalen.

Groepslessen

Voordat corona uitbrak heeft Marlies fysiek 8 groepslessen bijgewoond. Marlies: “De groep bestond in het begin uit ongeveer 15 mensen. Gaandeweg zijn er wel een aantal mensen gestopt om verschillende redenen, waardoor we nu nog met ongeveer 8 mensen over zijn. Maar ik heb erg veel aan de groep. Ik vind het fijn om samen op te trekken. We hebben ook een gezamenlijke groepsapp, waarin we elkaar motiveren en recepten delen. Heel leuk!”

“Het mooie is: mijn dochters zijn zich ook veel bewuster van hun voeding en leefstijl geworden”

Coronatijd

Gedurende de eerste coronagolf heeft Marlies het wel even lastig gehad. Zij gaat verder: “Ik vulde op een gegeven moment mijn eetdagboek niet meer in. Mijn vader overleed en ik begon meer te snoepen. Ik was gewoon niet meer bewust met mijn voeding bezig, waardoor ik weer een aantal kilo’s aan kwam. Mijn leefstijlcoach Susanne ging met zwangerschapsverlof en de fysieke groepsbijeenkomsten gingen vanwege corona-restricties over in beeldbelsessies. Ik vond dat best moeilijk”.

Bewustwording en structuur aanbrengen

Gelukkig pakte Marlies na de zomer de draad weer op en ging ze er vol voor. Haar vaste coach Susanne keerde terug van verlof en langzaamaan kon de groep elkaar ook weer ontmoeten. Marlies: “De focus in het CooL-programma ligt vooral op bewustwording en structuur aanbrengen in je dag. Drink je bijvoorbeeld wel genoeg water, waar kun je wat vaker de fiets pakken of gaan wandelen om meer beweging te krijgen en waar liggen je valkuilen. Echt bewust worden van je dagelijkse gedrag dus”.

Marlies gaat verder: “Eén van mijn gewoontes was bijvoorbeeld om elke ochtend op de bank mijn krantje te lezen en de gewoonte was er ingeslopen dat ik daarbij altijd trek kreeg in een koekje of iets anders lekkers. Ik ben bewust op een andere plek in de woonkamer mijn krantje gaan lezen, waardoor ik de krant lezen niet meer associeer met een koekje eten. Een ander voorbeeld is dat ik een gezonde, voedende lunch maak voor als ik moet werken. Voorheen nam ik voor de hele dag twee broodjes kaas mee, maar had ik eigenlijk snel weer trek, waardoor ik ging snoepen. Nu neem ik bewust de tijd om ’s-ochtends een lekkere salade te maken en wat fruit mee te nemen voor tussendoor. Tuurlijk, dat kost wat meer tijd, maar zo kom ik niet meer in de verleiding om iets ongezonds te eten”.

Marlies vindt het fijne aan de groepslessen van CooL dat er herkenning is. “Iedereen zit als het ware in hetzelfde schuitje en loopt tegen dezelfde dilemma’s aan. We motiveren elkaar en doen het samen. En wat ook helpt is dat de gezamenlijk oefeningen hartstikke leuk zijn”. Marlies lachend: “Weet jij bijvoorbeeld of er in een kroket of in een frikandel minder calorieën zitten? Het hele programma van Heliomare draait uiteindelijk om het aanbrengen van verandering in je leefstijl. Uit onderzoek is gebleken dat verandering van leefstijl zorgt voor blijvend gewichtsverlies op lange termijn.

Het is nu een manier van leven

“Ik ben gewoon hartstikke blij dat ik me heb opgeven voor het CooL-programma bij Heliomare. Ik heb meer structuur aangebracht in mijn dag en ben bewuster gaan eten, waardoor ik niet zomaar alles meer in mijn mond stop”.

Eind juni rondt Marlies haar 2-jarige leefstijlprogramma af en ze is terecht trots. “Ik ben rond de 20 kilo afgevallen en ben zo blij dat ik het gedaan heb. Als ik nu in de spiegel kijk herken ik mezelf weer en weet je wat het leuke is? Mijn dochters van 18 en 20 jaar zijn zich ook veel bewuster van hun voeding en leefstijl geworden. Het is echt een manier van leven voor ons geworden. We koken niet meer uit pakjes en eten gevarieerder. En die havermoutpannenkoeken of zelfgemaakte muesli smaken heerlijk!

Irene Monster is leefstijlcoach bij Heliomare. Samen met twee andere collega’s, Susanne van Diepen en Ine Meester, begeleidt zij cliënten met de GLI (Gecombineerde Leefstijl Interventie) met de interventie CooL. CooL staat voor Coaching op Leefstijl. Sinds de start, inmiddels 2 jaar geleden, heeft Heliomare 9 groepen begeleid. Gemiddeld bestaat een groep uit ongeveer 12 personen, zowel mannen als vrouwen. In de leeftijd 25 tot 75 jaar.

Cliënten die het CooL-programma bij Heliomare volgen, worden gedurende twee jaar begeleid in gedragsverandering op vijf items: 1. Voeding 2. Beweging 3. Slaap 4. Stress 5. Ontspanning

Het doel is een structureel gezondere leefstijl, gewichtsverlies, betere lichamelijke fitheid en een betere kwaliteit van leven te bewerkstelligen. Kortom, je fitter en vitaler voelen. Irene: “We begeleiden cliënten voor een periode van twee jaar. Dat doen we bewust omdat het belangrijk is kleine stapjes in dit traject te nemen. De kans van slagen is dan namelijk het grootst. Het gaat om een gedragsverandering, daarvoor is inzicht nodig bij onze cliënten en bewustwording”. Dat traject doe je deels alleen, met een coach, maar vooral ook samen. In groepsverband. Het CooL-programma wordt volledig vergoed door zorgverzekeraars. Bovendien is het programma ook geschikt voor cliënten met een beperking.