Nick Dam (18) Van leerling naar werknemer

Enthousiast vertelt Joke Duivestein over ‘haar’ mentor-leerling Nick Dam (18).

Joke: ‘Nick was tot voor kort leerling bij Heliomare College De Velst. Tijdens zijn eerste individuele stage op een kinderboerderij bleek hij het fijn te vinden om buiten te werken. Op zoek naar een volgende stage, nam de stagebegeleider dan ook contact op met IJmond Werkt! Daar werken mensen onder andere in de groenvoorziening (IJmond Groen), dus wie weet was er een stageplek voor Nick.

En goed nieuws voor Nick, want hij mocht stagelopen in een groenploeg. Nieuwsgierig en toch wat gespannen, ging hij naar zijn eerste stagedag. Dat was even wennen voor hem door alle informatie die op hem afkwam. En in de ploeg wordt verwacht dat je goed kunt samenwerken.

Nick: ‘Samen met mijn ploeg, onder leiding van een voorman, trekken we de wijk in met allerlei materialen en gereedschap. Ik vind het hartstikke leuk om buiten te werken: harken, schoffelen, bomen en struiken snoeien en vuil opruimen.’

Gelukkig vond hij snel zijn draai en vertelde op school enthousiast over zijn ervaringen. De mensen waar hij mee samenwerkte vond hij leuk en vriendelijk. En, hij leerde hoe je echt groene vingers krijgt! Nick kon meer uren stage lopen, ging blij naar zijn groenploeg en voelde zich helemaal thuis. Hij paste goed in de groep en deed zijn werk goed en graag. Onlangs werd hij 18 en ontving een indicatie voor beschut werk*.

Nicks grootste wens voor zijn verjaardag was een contract bij IJmond Werkt!. En zijn wens kwam uit: hij is doorgestroomd van stagiair naar werknemer. Ik ben ongelofelijk blij voor Nick dat hij plezier heeft in zijn werk en werkt in een omgeving waar hij blij van wordt: in de buitenlucht!’.

*Een ‘indicatie beschut werk’ is een advies van UWV aan de gemeente. Hierin staat dat werkzoekende alleen in een beschutte werkomgeving kan werken. Dit is een omgeving waar meer begeleiding en aanpassingen op de werkplek zijn dan een ‘gewone’ werkgever kan bieden.)