Verpleegkundige opleiding bij Heliomare gestart

Joyce Duin: ‘Ik heb vrijdagochtend echt zin om aan het werk te gaan’

Door: Marja de Bas

v.l.n.r, v.b.n.b: Demi Zuurbier, Juliska van Kempen, Joyce Duijn, Manon Poelsma, Danique Bekker

Joyce Duijn (18) is een van de vijf verpleegkundigen die sinds september bij ons de praktijkopleiding tot verpleegkundige volgt. Gedreven door haar eigen ervaringen koos zij voor de verpleging. Als kind lag zij meerdere malen in het ziekenhuis en ze weet wat het is om te revalideren.

Joyce: “Nu zie ik alles vanaf de andere kant en dat is soms wel vreemd. Ik vind het ook wel een voordeel, want daardoor kan ik me best goed in de patiënt verplaatsen. Ik heb heel bewust voor deze opleiding gekozen. Al van jongs af aan leek het mij mooi om mensen te begeleiden en te helpen, juist omdat ik zelf heb ervaren hoe belangrijk dat is. Ook zag ik enige tijd geleden een documentaire die mijn keuze voor revalidatie mede bepaalde. Die documentaire ging over iemand die lange tijd in coma lag. De artsen wilden de behandeling staken, maar de familie geloofde heilig in zijn herstel en drong aan op behandeling. Uiteindelijk is hij er redelijk goed uit gekomen en kon weer lopen en communiceren.”

‘Je bouwt een vertrouwensrelatie op en daardoor krijg je meer inzicht in het leven van mensen en hun behoeften’

Hoe was het om meteen in de praktijk
aan het werk te gaan?

“Dat ging wel goed. Ik werk één dag op de afdeling 3B (hersenletsel en chronische pijn) en de andere dagen zit ik op school. Ik vond het in het begin alleen lastig om op een afdeling met patiënten te komen die al met hun revalidatieproces bezig zijn. Bij hen was ik niet vanaf het begin betrokken. Nu kent iedereen mij en dat vind ik heel leuk. Ik heb vrijdagochtend echt zin om aan het werk te gaan!”

Joyce en de andere stagiaires volgen hun vierjarige opleiding in Heliomare. Het is mogelijk om een half jaar te ruilen met iemand die in het ziekenhuis de opleiding volgt. Het eerste jaar lopen ze één dag stage, het volgende jaar twee dagen en het derde en vierder jaar fulltime. Joyce: “We leren op school de verpleegkundige handelingen. Als je die onder de knie hebt, doe je een toets en als je daarvoor geslaagd bent, ga je die handeling in de praktijk met begeleiding uitvoeren. Iedere dag als ik voor stage kom, bepaal ik wat ik die dag wil leren en bekijk ik met mijn begeleider met welke patiënten ik ga werken om mijn leerdoelen te bereiken. Ook benoem ik dagelijks twee punten voor feedback die ik dan noteer in mijn ‘feedbackboekje’. En die feedback kan zowel kritisch als positief zijn.”

Voorbeeld uit het feedbackboekje van Joyce, een van de eerste dagen op de afdeling:

Hoe verwerk je alles wat je meemaakt?

Joyce: “Ik denk er best regelmatig over na. Soms komt het ook dichtbij, bijvoorbeeld als ik iemand verzorg die dezelfde leeftijd heeft als mijn vader. Ik kan altijd terecht bij mijn stagebegeleider en ook bij Carolien Mientjes, de praktijkopleider van Heliomare. Op school bespreken we ook onze ervaringen. Van luisteren naar anderen leer ik trouwens ook veel.”

Wat maakte tot nu toe indruk op jou?

“Een patiënt die vier dagen nadat ze was opgenomen de transfer naar haar rolstoel maakte. Zowel zij als de aanwezige behandelaars waren superblij. Of een patiënt die voor het eerst zelfstandig liep met een hulpmiddel. Het maakt echt indruk op mij als iemand weer iets kan wat daarvoor nog niet lukte. Dat vind ik ook het mooie van werken in de revalidatie, dat je mensen langere tijd volgt. Je bouwt een vertrouwensrelatie op en daardoor krijg je meer inzicht in het leven van mensen en hun behoeften.”

Verpleegkundige in de praktijk (VIP)

Via de Noordwest Academie leidt Heliomare jaarlijks vijf verpleegkundigen op in de praktijk van de medisch specialistische revalidatie. De Noordwest Academie is als opleidingscentrum verbonden aan de Noordwest Ziekenhuisgroep. De vierjarige mbo-opleiding is een samenwerking met het ROC Horizon college en ROC Kop van Noord-Holland. De opleiding is kleinschalig (25 studenten) en biedt een stimulerende leeromgeving waar theorie en praktijk geïntegreerd zijn. Het onderwijs sluit aan bij de ontwikkelingen in de praktijk, door de korte lijnen met het ziekenhuis en Heliomare.

De NoordWest Academie is uitgeroepen tot Beste Leerbedrijf 2018 door Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB)