HEEL HELIOMARE


'Stuk'

VPRO documentaire - 23 januari

VPRO©

‘Stuk’ is een vierdelige documentaireserie waarin een aantal mensen wordt gevolgd tijdens de periode die ze doorbrengen in het revalidatiecentrum van Heliomare. Ruim een jaar lang is de crew van de VPRO aan het werk geweest, voor de research en de opnames. En nu is het eindelijk zo ver. De documentaire is klaar. Vanaf 23 januari 2019 is de vierdelige serie van 50 minuten te zien op NPO 2 van 20.25 tot 21.15 uur. De personages die in de documentaire voorkomen hebben alle beelden gezien en hebben hun akkoord gegeven. Op 15 januari wordt een ‘voorstelling’ georganiseerd voor medewerkers en patiënten. Jullie krijgen dan als voorproefje de eerste documentaire te zien. Op Helionet kan je binnenkort lezen waar en hoe laat deze voorstelling is te zien.

Waar gaat ‘Stuk’ over

We zien hoe patiënten werken aan het vormgeven van hun nieuwe leven, dat in veel opzichten drastisch is veranderd als gevolg van een ongeval of ernstige aandoening. Wat blijft er van je over nu je oude leven in een klap voorbij lijkt? De serie, waarin ook enkele van de behandelaars worden gevolgd, vertelt hun verhaal als een roman: Stuk is non-fictie, verteld als een kwalitatief hoogwaardige dramaserie. Dramatisch, ontroerend, spannend en beklemmend maar ook hoopvol en bevrijdend.

'Ik wil laten zien hoe het is om te leven met een dwarslaesie'
Paul White

Onder een vergrootglas

Door het dagelijks leven van de patiënten (en hun verzorgers) onder een vergrootglas te leggen, verwordt het revalidatiecentrum van Heliomare van een doorsnee zorginstelling tot een miniatuurwereld waar mensen op de grenzen stuiten van hun bestaan. In Stuk is het revalidatiecentrum een biotoop waar alle dromen, verlangens en plannen doorlopend moeten worden bespiegeld en bijgesteld.


In de periode die hier wordt doorgebracht, ver weg van de dagelijkse besognes, wordt iedereen gedwongen om zich niet alleen intensief bezig te houden met het lichamelijk herstel, maar ook met de grote vraag wat we willen met de rest van ons leven als bijna niks meer is wat het was. Als gevolg van iets wat iedereen op elk moment plots kan overkomen.

Het is een indrukwekkende
serie geworden.

De moeite van het kijken waard. Dit is waar het om gaat in de revalidatie!

De sfeerimpressie kun je via onderstaande link bekijken:

Wie in de documentaire gevolgd worden, kun je zien op onze site: