HEEL HELIOMARE


‘Ik ga niet nú pas genieten’

Door: Sylvia Kooijman

“Maar eerst ga ik helemaal niets doen. Ja, een boekje lezen, in de tuin werken, een kopje koffie drinken met een vriendin en vooral tijd aan mezelf besteden. Dan zie ik wel wat er op mijn pad komt.”

Yvonne Molenaar, communicatiemedewerker bij Heliomare, gaat op 12 december na ruim 41 jaar trouwe dienst met prepensioen. “Ik ben altijd met plezier naar mijn werk gegaan. Het leuke van mijn werk zijn de contacten met mensen. Het ene moment zit ik met de Raad van Bestuur om de tafel en het andere moment maak ik een praatje met een patiënt of maak ik ergens een foto. Die hectiek van alle dag heeft me altijd aangesproken”.

“Ik heb zoveel ontmoetingen gehad en mooie dingen meegemaakt en georganiseerd. Van personeelsfeesten voor 700 mensen, tot verschillende Sail-edities, congressen, openingen. Maar wat mij het meest bijblijft is de professionaliteit van de medewerkers en het saamhorigheidsgevoel dat er heerst”. Natuurlijk was niet alles altijd leuk. “Het overlijden van collega’s en de veranderingen in de zorg die de huidige tijd en maatschappij met zich meebrengen, hakken er flink in. Ik vind het jammer dat er niet altijd goed over de consequenties van bepaalde stappen wordt nagedacht, waardoor er gaten vallen. Financiën spelen daarbij een belangrijke rol. Het wordt allemaal wat zakelijker”. Het zit juist in haar aard om vooruit te kijken en niet te blijven hangen in ‘vroeger was alles beter’. “Ik heb altijd geprobeerd mee te gaan met de veranderingen”.

‘Wat mij het meest bijblijft, is de professionaliteit van de medewerkers en het saamhorigheidsgevoel dat er heerst.’

Yvonne begon 41 jaar geleden in Heliomare als cultureel medewerker voor volwassenen. Ze had net haar HBO-diploma op zak en organiseerde allerlei activiteiten voor patiënten: bingo, tafeltennis, schaken, zowel overdag als in de avonduren. “Na een aantal jaar werd ik gevraagd voor de Cliëntenraad. Zo organiseerde ik met Klaas Lukkien verschillende playbackshows voor patiënten en het personeel. Nelly Frijda nam plaats in de jury. Een mooie tijd!”

In 1980 kwam ze al in de redactie van het personeelsblad. “Als ik nu terugkijk, zat die betrokkenheid in het communicatie vak er altijd al in. Ik houd van dingen op poten zetten en organiseren. Als ik nu een studie zou moeten kiezen, zou dat zeker in de richting van evenementenorganisatie zijn, hoe leuk ik communicatie ook vind”.

Dat organiseren zit Yvonne in het bloed. Wat haar altijd bij zal blijven is het bijzondere moment dat ze voor een patiënte haar bruiloft mocht organiseren, maar niet veel later ook haar uitvaart heeft georganiseerd.

“Ik ben blij dat ik goed wegga, bij Heliomare. Nee, ik zou niet door willen werken en heb ook echt mijn eigen moment van afzwaaien gekozen. Dat is luxe. Mijn man is al jaren met pensioen en runt het huishouden. Maar ik ga nu toch maar eens op zolder kijken wat die twee witte dozen zijn (wasmachine en droger). En nee, ik ga niet nú pas genieten, ik heb altijd genoten”.

Yvonne heeft op donderdag 12 december afscheid genomen van Heliomare middels een druk bezochte receptie in de Orangerie. Halverwege volgend jaar gaat zij met vervroegd pensioen. Ze heeft dan 42 jaar in Heliomare gewerkt.