Weet jij dit van
jouw collega?

Arjan van Swaaningen geeft Tai Chi als therapie

Door: Yvonne Molenaar

Tai Chi is pure ontspanning en geeft energie. Arjan van Swaaningen is bewegingsagoog bij Bewegen en Sport. Hij geeft Tai Chi aan patiënten die een revalidatieprogramma volgen. Bij Tai Chi denk je niet meteen aan sport, maar wel aan bewegen. Het is tenslotte een bewegingsvorm.

Arjan: “Jaren lang squashte ik met een vriend. Hij kreeg allerlei blessures die voortkwamen uit een bindweefselaandoening. We moest stoppen met squashen en zochten iets wat hij wel zou kunnen. Tai Chi; dat gingen we proberen. En dat doen we nu nog steeds bij de Tai Chi school Kennemerland. We vinden het allebei fijn, maar het is niet zo dat we onze levensstijl erop hebben afgestemd. Het zou moeten, maar ik doe niet iedere dag mijn oefeningen.”

Ontspanning door Tai Chi

Jarenlang begeleidde Arjan de ontspanningsgroep voor patiënten in Wijk aan Zee. Dat gebeurde meestal liggend op een matje. Eigenlijk vrij passief. Hij introduceerde Tai Chi binnen de therapie en het is een succes. De mensen zijn veel actiever met ontspannen bewegen. Vier groepen per week begeleidt hij nu patiënten die Tai Chi als bewegingsvorm kiezen. Met name binnen het Chronisch Pijn programma wordt het standaard aangeboden. Patiënten kiezen er voor aomdat ze nieuwsgierig zijn of omdat het goed past bij hun beperkte mogelijkheden. Ze ontdekken mede door Tai Chi wat ze nog wél kunnen. En meestal is dat meer dan ze denken.


Arjan: “Het is mooi als ik patiënten zie die eerst bepaalde bewegingen niet konden of durfden te maken omdat dat een pijnsensatie opleverde. Tijdens de Tai Chi lijkt het wel vanzelf te gaan, en realiseren zij zich niet dat zij de beweging kunnen maken zonder pijn.”

"Het is mooi als ik patiënten bewegingen zie maken, die zij eerst niet konden."

Ook voor medewerkers

Iedere twee weken is er een behandelteam overleg. Alle behandelaars van het team Chronische pijn komen voor dit overleg een kwartier eerder bij elkaar om van Arjan de beginselen van de Tai Chi te leren en samen te beoefenen. Het geeft ontspanning bij de collega’s. Hij hoort regelmatig: ‘Fijn, door Tai Chi begin ik anders aan mijn werkdag dag.’ Zo wordt Tai Chi niet alleen door de patiënten als ontspanning ervaren maar ook door de medewerkers. Leuk zo’n nieuwe activiteit die voortkomt uit een hobby.

Wat is Tai Chi

Tai Chi is een bewegingskunst die men kan beoefenen ter bevordering van de gezondheid, als meditatieve oefening en als gevechtskunst. De ‘vorm’ waarin men Tai Chi beoefent bestaat uit een serie houdingen of bewegingen, die in elkaar overgaan. Deze ‘vorm’ wordt in eerste instantie langzaam, ontspannen en geconcentreerd doorlopen. Tai Chi is een chinees systeem van lichaamsbeoefening dat volledige gezondheid bevordert. De langzame en vloeiende bewegingen vergroten het concentratievermogen en hebben een diepe uitwerking op het innerlijk. Door regelmatig te oefenen worden de gewrichten soepeler en leren de spieren zich meer en meer te ontspannen. De Tai Chi concentratieoefeningen versterken de geestelijke kracht van het lichaam.