INTERVIEW


Lara
Wijnker

"Alles in het leven heeft twee kanten"

Door: Marja de Bas

“Eigenlijk begin ik nu pas écht met mijn leven”, zegt Lara (23). “Dat bedoel ik niet dramatisch, het is meer een constatering. De afgelopen jaren heb ik heel veel over mijzelf geleerd en ben ik mij bewust van wat ik kan, wat ik wil en waar mijn grenzen liggen. Met die wetenschap ga ik nu op zoek naar datgene wat mij voldoening geeft”. Lara revalideerde 3½ jaar in Heliomare, zat in de observatieklas en deed een opleiding tot medisch receptioniste/telefoniste bij REA College. In 2013 verscheen haar verhaal in de ‘participatiereeks’ over cliënten van Heliomare in het Dagblad Kennemerland. Reden om haar na vijf jaar op te zoeken en te vragen hoe het haar vergaat.

Het is precies zes jaar geleden dat Lara, toen 17 jaar, bij een vriendin van de trap viel, waarbij zij door een hersenkneuzing en een hersenbloeding blijvend hersenletsel opliep. “Ik stond midden in het leven, werkte in de thuiszorg en deed de opleiding tot verzorgende voor de individuele gezondheidszorg (IG). Door die val kon ik opeens niets meer. Lopen, praten, de meest basale dagelijks activiteiten; alles moest ik opnieuw leren.”Inmiddels woont Lara drie jaar zelfstandig in een prachtig appartement. Dit appartement is op een verdieping waar mensen met niet-aangeboren hersenletsel tijdelijk wonen met ondersteuning door Esdégé-Reigersdaal. Bewoners krijgen de mogelijkheid om te ontdekken wat zij nodig hebben om zo zelfstandig mogelijk te wonen en waar zij tegenaan lopen.


Lara: “Het is een ‘doorstroomwoning’, dus het is de bedoeling dat ik elders ga wonen als ik daar helemaal klaar voor ben. Ik ben mij nu vooral aan het oriënteren op wat ik wil doen. Het liefst heb ik straks een betaalde baan of wat daarop lijkt, waarbij ik wat voor anderen kan betekenen en contact met mensen heb. Dan heb ik echt het gevoel dat ik weer mee doe. Een baan als receptioniste zit er voor mij niet meer in. Ik kan niet zo snel handelen als nodig is als receptioniste, omdat informatie verwerken bij mij langzamer gaat dan bij een ander”.

“Ik heb er vertrouwen
in dat er wel wat
op mijn pad komt”

“Vorig jaar ben ik begonnen met een 4-jarige opleiding ‘Artiance Special’ in Alkmaar waar kunstvakken zoals tekenen, schilderen en beeldhouwen centraal staan. Leuk om te doen, maar niet beroepsmatig. Ik ben daarnaast als vrijwilliger taalmaatje voor vluchtelingen. En dagelijkse beweging vind ik ook belangrijk. Daar ben ik heel consequent in. Ik wandel, ik fiets op mijn driewiel ligfiets en sinds kort rijd ik weer paard. Als beroepsoriëntatie doe ik ervaring op in het restaurant van een wijkcentrum. Dat vind ik geweldig om te doen. Eigenlijk hoop ik dat ik mijn interesse voor gezonde voeding daarmee kan combineren. Wie weet kan dat anderen inspireren. Gezond eten is namelijk helemaal niet moeilijk merk ik. Het is een kwestie van ontdekken en uitproberen en dat is zo leuk om te doen. Ik heb er vertrouwen in dat er wel wat op mijn pad komt.”


Dat vertrouwen heeft Lara te danken aan haar positieve instelling. Én aan het feit dat zij ervan overtuigd is dat alles in het leven gebeurt met een reden. “Daardoor kan ik mijn situatie beter accepteren zoals die is. Dat geeft mij veel houvast, kracht en ook levensvreugde. En daardoor kan ik mij op mijn toekomst richten in plaats van energie te steken in wat ik kwijt geraakt ben. Maar ik ken ook mijn mindere periodes hoor. Mijn vader kreeg ruim twee jaar geleden een herseninfarct. Dat was enorm schrikken. Gelukkig is hij daar goed uit gekomen. En ondanks mijn positieve instelling ken ik ook perioden van depressie.”

Lara rijdt weer paard!

Volgens Lara is zij de afgelopen jaren veel bewuster gaan leven. “Dat komt mede doordat ik mijn volledige aandacht moet hebben bij letterlijk elke stap die ik zet – mijn balans is niet zo best – en daardoor ben ik mij ook veel bewuster geworden van andere lichamelijke signalen. Als ik mij ergens druk om maak, merk ik dat meteen in mijn lichaam doordat vooral mijn aangedane zijde verkrampt. Dan weet ik dat ik de balans tussen mijn lichaam en geest weer moet herstellen. Dat doe ik onder andere door negatieve gedachten om te keren naar positieve of door te mediteren. Ik ben er inmiddels van overtuigd dat ieder nadeel ook zijn voordeel heeft. Mijn perfectionisme zit mij vaak in de weg, maar ik heb daar ook profijt van. Alles heeft echt twee kanten!”

Sponsorloop van Lara en
Piet levert fiks bedrag op