DAAROM HELIOMARE


Susanne van Diepen

Door: Marja de Bas

Al voor haar vervolgopleiding wist zij dat ze leefstijlcoach wilde worden. En nu is Susanne van Diepen de eerste leefstijlcoach van Heliomare. Susanne werkt als trainer en leefstijlcoach bij Bewegen en Sport. Ook naast haar werk bij Heliomare is zij met gezondheid bezig.

Bijna negen jaar werkt Susanne bij Heliomare. “Ik begon als stagiair in het Vitaliteitcentrum tijdens mijn opleiding HBO bewegen en sport. Eigenlijk kwam ik daar voor een baan, want mijn zus had gezegd dat Heliomare een fitnesstrainer zocht voor mensen met overgewicht. Het werd dus een stage en toen ik klaar was met mijn opleiding kon ik blijven. Dit werk is mij op het lijf geschreven. Een gezonde leefstijl heeft altijd al mijn interesse en ik werk graag met mensen. Het leuke is dat ik een band met hen opbouw. In het Vitaliteitcentrum komen twee keer in de week vooral medewerkers van Tata Steel voor een traject van een half jaar en soms een jaar. Ik adviseer wat zij kunnen doen om weer lekkerder in hun vel te zitten. Vaak hebben zij ook problemen met het indelen van hun tijd. Naast werk vragen gezin en tegenwoordig ook mantelzorg veel aandacht. Ik probeer mee te denken. En hen te adviseren. Zowel over bewegen als over voeding, en om bewuste keuzes maken over hoe zijn hun tijd indelen en wat hen helpt om hun energie op peil te houden.

Voedingsadvies

Door de persoonlijke interesse van Susanne geeft zij ook voedingsadvies. “We werken sinds enige tijd met de VirtuaGym App. Daar zetten deelnemers in wat ze eten. Ze kunnen dan meteen zien hoeveel calorieën, koolhydraten, eiwit of vet dat is. En ik kan dat ook zien. Op basis daarvan geef ik advies vanuit het principe van oervoeding."

‘Werken aan de verandering van iemands leefstijl geeft zoveel voldoening’

CooL

Voor het eerst gaat Susanne nu ook met groepen werken. Een mooie stap in haar ontwikkeling. Heliomare biedt sinds kort: Coaching op Leefstijl (CooL) voor mensen met overgewicht. In een tweejarig traject begeleiden we deelnemers naar een andere leefstijl, gewichtsverlies en een leven met een goede balans tussen ontspanning en inspanning. Susanne: “Best spannend hoor. Het loopt heel goed met de aanmeldingen. De eerste intakes heb ik al gedaan. Als een groep groot genoeg is (maximaal 14) beginnen we. Het is een andere manier van coachen dan ik tot nu toe doe. Het gaat stapsgewijs met kleine stappen over een langere periode. De deelnemers krijgen opdrachten en handvatten om die stappen te zetten. De kracht van de groep werkt positief, is mijn ervaring tijdens de opleiding. En resultaat kan snel geboekt worden. Mensen met Diabetes type 2 die anders gingen eten en bewegen, konden soms al na twee weken minder insuline spuiten of helemaal níet meer. Kijk, dat vind ik nou zo leuk van werken aan verandering van leefstijl.”

Mesoloog

Naast haar werk bij Heliomare heeft Susanne sinds kort een praktijk voor mesologie. Susanne: “Ik kwam daarmee in aanraking omdat een vriendin naar een mesoloog ging. Met elektroacupunctuur kan een mesoloog de oorzaak achter klachten vinden. Neem bijvoorbeeld iemand die last heeft van maagzuur. Vaak denkt men dan aan een teveel aan maagzuur en nemen ze Rennies. Ik kan erachter komen of er sprake is van een teveel of tekort aan maagzuur en waar de klacht vandaan komt. Ieder orgaan heeft een bepaalde frequentie en als die verstoord is, kan ik dat met mijn apparatuur meten en tevens nagaan welk middel of supplement het orgaan weer in balans brengt. Het menselijk lichaam is en blijft boeiend!”


Ben je nieuwsgierig naar wat mesologie is? Kijk dan op de website van Susanne www.inbalanzmesologie.nl


Leefstijlcoaching bij Heliomare kan in Velsen-Noord, Wijk aan Zee of Haarlem. We hebben een samenwerking met het de afdeling Bariatrie (obesitaschirurgie) van het Spaarne Ziekenhuis.