VERHAAL VAN EEN COLLEGA


Fysiotherapeut Kitty Rumping schreef een boek voor kinderen en jongeren met chronische pijn

‘Mijn
beschermende
brein’

Door: fysiotherapeut Kitty Rumping

Van links naar rechts: Ramona van Bakkum, Noor (dochter van Ramona), Kitty Rumping

Het gemis aan informatie voor kinderen en jongeren met chronische pijn was voor mij aanleiding om zelf de pen ter hand te nemen en een boekje voor kinderen en jongeren te schrijven. Ik werk als fysiotherapeut in het team Chronische pijn en ben daarom goed op de hoogte van internationaal beschikbare informatie. Samen met illustrator Ramona van Bakkum maakte ik het boekje ‘Mijn beschermende brein’. Inmiddels zijn er al 500 exemplaren verkocht en is er een tweede druk die in dozen in mijn huiskamer staat.

Werking van het pijnmechanisme

Kitty: Als moeder van drie kinderen hoor ik regelmatig andere ouders met vragen over pijn bij hun kinderen. Bijvoorbeeld langs de lijn van het voetbalveld. Ook onze collega’s van de polikliniek Kind/Jeugd zien in toenemende mate kinderen en jongeren met chronische pijnklachten en konden hen geen aansprekende informatie geven met uitleg over de werking van pijn en de belangrijke rol van ons brein. Dat komt omdat de inzichten over pijn en de behandelaanpak de afgelopen jaren is veranderd. De aanpak in de revalidatie is vooral gericht op het interpreteren van lichamelijke signalen en het ontspannen bewegen met de juiste gedachten. Door met vertrouwen te bewegen en jezelf gerust te stellen, vermindert de pijn. Zowel bij volwassenen als kinderen. En toen dacht ik: ‘Als er geen informatie is, dan zorg ik dat dat er komt’. Toen ben ik in mijn vrije tijd gaan schrijven. En van het één kwam het ander.

'Het boek is bedoeld om kinderen bewust te maken van hun lichamelijke signalen’

Voor kinderen met en zonder pijn

Vaak hoor ik na mijn uitleg aan mensen met chronische pijn: ‘Nooit geweten dat het pijnmechanisme zo werkt. Waarom is dat niet algemeen bekend? Dat zouden kinderen op school al uitgelegd moeten krijgen.’ Ons boek ‘Mijn beschermende brein’ is dan ook bedoeld om kinderen bewust te maken van hun lichamelijke signalen. Het legt in begrijpelijke taal uit hoe het pijn-, stress- en immuunsysteem werkt. Er worden dagelijkse en herkenbare voorbeelden in besproken. Zo hoop ik bij te dragen aan het voorkomen van aanhoudende pijn en vermoeidheid. Juist in deze tijd waarin kinderen zoveel prikkels krijgen vind ik dat belangrijk. Het boek is dan ook voor kinderen zonder pijn en voor kinderen met pijn.

Beduusd

Ramona en ik zijn een beetje beduusd van wat we in gang hebben gezet. Dat begon al met prof. dr. Erik Scherder, die het voorwoord schreef. We krijgen zoveel reacties! Van professionals die het in de praktijk gaan gebruiken, ook bij volwassenen. En ook verzoeken om lezingen en interviews te geven. Op gerenommeerde congressen wordt het boekje genoemd. De voorzitter van de Nederlandse Vereniging KinderFysiotherapie gaf een compliment over de uitleg in het boek en zij beloofde reclame te maken voor ‘Mijn beschermende brein’. Inmiddels zijn we zelfs bezig met een vertaling in het Engels! Samenvattend kan ik zeggen dat ik een avontuur ben aangegaan met Ramona, waarvan ik geen idee had wat het teweeg zou brengen. En het einde nog lang niet in zicht is. We hopen natuurlijk dat we ons doel bereiken. Het is een avontuur waar we voorlopig volop van genieten.

Mijn beschermende brein

In haar boek legt Kitty haarfijn uit dat pijn een beschermingsmechanisme van het lichaam is, hoe dat werkt en wat je er zelf aan kunt doen. Want bij chronische pijn voelt iemand pijn, die fysiek niet meer nodig is. Je kunt meer over het boekje lezen en het boek bestellen op: