BIJZONDER VERHAAL


Agnes Herewood:
'Ik was als een vaatdoek en ben nu weer een vrolijk mens'

Door: Mieke Lakeman


Agnes Herewood kreeg in 2017 een herseninfarct en revalideerde bij Reade in Amsterdam. Eenmaal thuis kwam zij erachter hoeveel haar leven was veranderd. Toen kwam voor haar de klap. Daarbij kreeg ze een evenwichtsinfectie, waardoor zij zich nog instabieler voelde. Haar revalidatiearts verwees haar naar Hersenz bij ons behandelcentrum hersenletsel in Amsterdam.

Weer grip op mijn leven

Agnes: "Ik wilde mijn gezondheidssituatie verbeteren en weer grip krijgen op mijn leven. Vanwege mijn hersenletsel moest ik opnieuw beginnen, weer met mezelf leren omgaan. Ik doe nu mee met de module van Hersenz 'Grip op je Energie'. Omgaan met mijn energie was heel moeilijk voor mij. Ik ging altijd over mijn grenzen. Zoveel zelfs dat ik steeds drie dagen moest bijkomen van wat ik had gedaan. Bij 'Grip op je Energie' word ik me bewust hoe ik met mijn energie kan omgaan. Ik heb zo vaak op de blaren gezeten, maar door de training weet ik; het kan ook anders, ik wil niet langer zo doorgaan."

Inhoud behandeling

"Ik heb twee keer per week een fysieke groepsbehandeling. Dit is een fysieke training die bij je past. Elke oefening doe ik 5 minuten. In het begin lukte dat niet. Ik ging te lang door. Doordat ik veel ben teruggefloten door de behandelaar, kan ik nu veel beter omgaan met mijn grens. Er staat geen druk op presteren. Je kan stapjes vooruit gaan, maar je leert ook een stapje terug te doen waar nodig.

Één keer per week heb ik een cognitieve training. Deze training geeft je stof tot nadenken. Je denkt bijvoorbeeld na over wat je zou doen in bepaalde situaties. Je krijgt inzichten in wat er allemaal komt kijken bij vermoeidheid, bijvoorbeeld de invloed van prikkels. Je leert ook veel van anderen in de groep, we wisselen veel tips uit met elkaar.

Het leuke is dat fysieke en cognitieve behandeling samenwerken. Thema’s uit de cognitieve training worden herhaald binnen de Psychomotorische Therapie (PMT) door middel van spelvormen. Bijvoorbeeld door het oefenen met grenzen aangeven, grenzen voelen in het lichaam. Wat je bij cognitief leert, moet je bij de PMT toepassen in de praktijk.

Daarnaast heb ik één keer per twee weken een thuisbehandelaar. Hierbij herhaal je de stof en kun je er dieper op ingaan. Hierdoor krijg je nog meer bewustwording. De thuisbehandelaar kijkt ook samen met mij of ik de handvatten toepas in de praktijk en geeft tips en ezelsbruggetjes hoe ik alles kan onthouden."

‘In plaats van doorgaan tot ik moe word, stop ik nu vóórdat ik moe word’

Ik doe het nu anders

“Ik werk nu met schema’s: één uur een activiteit, dan pauze en rusten. Één ding per dag plannen. Vooruit denken. In het begin ging ik door toe ik moe werd, nu stop ik vóórdat ik moe word. Ik gebruik een agenda en dit geeft mij overzicht en helpt mijn geheugen. Dit geeft ook rust. Als ik teveel plan, zorg ik dat ik iets anders af zeg om te voorkomen dat ik moe word."

Blij met Hersenz

“Ik had handvatten nodig, deze kreeg ik bij Hersenz. De modules zijn zo gericht op leven met hersenletsel en zijn ook positief gericht. De vele herhaling bij de eerste module ‘Omgaan met Veranderingen’ was de basis. Mensen moeten niet denken dat Hersenz alles voor je doet. Het zijn de handvatten die je krijgt toegereikt, maar je moet ze zelf aanpakken. Het mooie is wel dat wanneer een handvat niet werkt, je gewoon weer nieuwe handvatten krijgt de volgende week, totdat het lukt. Ik ging als een vaatdoek naar Hersenz, en ik kom er nu als een vrolijk mens uit."

Wil je meer weten over Hersenz en de behandelmodules: