Daarom Heliomare!

Monique Ballering

“‘Mam, vrijwilligerswerk bij Heliomare, dat is echt wat voor jou!’ En ze had gelijk, want ik werk met veel plezier drie dagdelen per week als vrijwilliger in het revalidatiecentrum”, zegt Monique Ballering (62). Twee dagdelen kun je Monique als deurhost treffen bij de entree in Wijk aan Zee. Daar ziet ze erop toe dat iedereen die binnenkomt de maatregelen rondom corona naleeft. Ook kun je haar tegenkomen als gastvrouw wanneer zij nieuwe revalidanten een rondleiding geeft.

“Voordat ik stopte met werken was ik jurist arbeidsvoorwaarden. Ik behandelde lastige ontslagzaken, integriteitskwesties, ontslagregelingen en disciplinaire maatregels. In januari 2018 heb ik de keuze gemaakt om te stoppen met werken. Om in mijn nieuwe levensfase toch een maatschappelijke bijdrage te leveren, doe ik vrijwilligerswerk. Ik bemiddel in burenruzies voor Stichting De Bemiddelingskamer en werk bij Heliomare. Mijn dochter werkte bij Heliomare als fysiotherapeut op de afdeling voor dwarslaesies en amputaties. Omdat ze destijds alleen tijdelijke contracten kreeg, ging ze naar Azië en later naar Zwitserland. Net als zij toen deed, werk ik nu met veel plezier in Heliomare.

“Ik ga altijd met een voldaan en dankbaar gevoel naar huis.”

De combinatie van mijn werkzaamheden vind ik fijn, want het rondleiden valt me soms best zwaar. Ik vind het best confronterend als een revalidant verdrietig of down is. Daar praat ik dan over met Marike de Kwant, onze coördinator. Zij toont altijd belangstelling en vraagt hoe het gaat. Als deurhost zie ik dat revalidanten vooruit gaan en dat stemt me blij. Ik maak vaak een praatje met de revalidanten en/of hun bezoek. Ik heb ook regelmatig contact met de andere vrijwilligers in Wijk aan Zee of via onze groepsapp.

Maandenlang stond er een pluche teddybeer op de deurhost-desk. Een van de revalidanten was daar verliefd op. Telkens als ze langskwam vertelde ze me hoe lief ze het beertje vond. Ik heb haar dat beertje mogen geven toen ze met ontslag ging. Ze was er zo blij mee. Dat ontroert mij.

Voor mij betekent werken bij Heliomare dat ik gezien word en de verbinding voel met de revalidanten en collega’s. De oprechte aandacht, de goede en positieve sfeer maken mij trots om me als vrijwilliger voor Heliomare in te zetten. Ik ga altijd met een voldaan en dankbaar gevoel naar huis.

Naast mijn vrijwilligerswerk wandel ik of loop ik hard. Ik houd ook van fietsen en skiën. Ook bezoek ik graag een museum of het theater. Mijn dochter en kleinkinderen wonen in Zwitserland en ik rijd regelmatig naar hen toe om samen leuke dingen te doen.

Heliomare is trots op haar vrijwilligers.

Zij ondersteunen onze professionals en dankzij hun enthousiaste inzet geven zij onze revalidanten en leerlingen extra aandacht. Zij maken het mogelijk dat er nog meer activiteiten uitgevoerd worden.

Ook vrijwilliger worden?